Welke lijn van meditatie volgen wij

Mahasi Sayadaw

Mahasi Sayadaw [2]

Vipassana- of inzichtmeditatie is een meditatievorm die ruim 2500 jaar geleden is ontstaan in het klassieke boeddhisme (Theravada-boeddhisme), dat tegenwoordig nog levend is in landen van Zuidoost-Azië zoals Thailand, Myanmar (Birma), Sri Lanka, Cambodja en Laos.

In de Theravada-traditie wordt vipassana-meditatie beschreven in de Satipatthana-sutta, een leerrede van de Boeddha met betrekking tot het ontwikkelen van opmerkzaamheid. Daarbij stelde de Boeddha dat werkelijke innerlijke bevrijding alleen gerealiseerd kan worden door middel van het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness.[1]

De verschillende meditatietradities binnen het Theravada-boeddhisme zijn vrijwel alle gebaseerd op de Satipatthana-sutta, maar zij variëren in de gebruikte technieken en de mate waarin de formele ontwikkeling van samatha- of kalmtemeditatie benodigd wordt geacht.

Vipassana Haarlem heeft zich als doel gesteld de meditatie die gebaseerd is op deze Satipatthana-sutta te bevorderen, waarbij de meditatiebegeleiding wordt gegeven in de traditie van de Birmese monnik Mahasi Sayadaw.

De meditatiemethode van S.N. Goenka is ook gebaseerd op de Satipatthana-sutta, maar is vrij specifiek en nogal verschillend van de Mahasi-methode. De Goenka-methode onderwijzen wij bij Vipassana Haarlem niet.

Klik hier voor meer informatie over enkele van de meest populaire meditatietradities binnen het Theravada-boeddhisme.

 

[1] Zie p. 7 van Koster, Frits (2015) Basisprincipes Vipassana-meditatie: Mindfulness als weg naar bevrijdend inzicht, Asoka.

[2] “Mahasi Sayadaw” by Unknown – Various collections. Licensed under Public Domain via Commons – https://commons.wikimedia.org/