Retraites

Een meditatieretraite biedt de gelegenheid om in een groep onder leiding van een leraar gedurende meerdere dagen intensief te mediteren. Vooral het idee dat je zolang moet “zitten” kan afschrikken; in de praktijk blijkt het mee te vallen.

Vipassana Haarlem - meditatie-retraiteEr is een ondersteunende kracht van de groep, inspirerende lezingen van de leraar en persoonlijke interviews over jouw individuele meditatieproces. Natuurlijk ga je soms door een moeilijke periode, maar de vruchten en de inzichten van een retraite maken dat mensen blijven terugkomen voor meer. Het geeft over het algemeen diepgaande inzichten in patronen van je leven en een sterke impuls om te blijven mediteren. Het is een groot cadeau voor jezelf om in je drukke bestaan een periode alleen te mediteren terwijl er voor je dagelijkse behoeften goed gezorgd wordt.
De een springt graag in het diepe en geeft zich op voor een lange retraite, anderen hebben baat bij een geleidelijke gewenning en kiezen voor een kortere retraite.

Vipassana Haarlem organiseert geen retraites. Retraites zijn bijvoorbeeld te vinden op de website van de SIM (Stichting Inzichts Meditatie), Sangha Metta en van Startpagina Vipassana.