Online studiegroep Boeddhistische psychologie: Satipatthana

De online studiegroep Boeddhistische psychologie begint vanaf januari 2021 met een nieuw onderwerp. We gaan de Satipatthana-sutta onderzoeken, vanuit de Boeddhistische psychologie.

In de Satipatthana-sutta, noemt de Boeddha vier fundamenten van opmerkzaamheid, en hoe we op deze gebieden kunnen oefenen, zodat opmerkzaamheid en inzicht kunnen groeien. Hoe kijkt de Boeddhistische psychologie hiernaar, waar zijn de verbindingen?

We gaan hiermee aan de slag met behulp van literatuur, dhammatalks en oefeningen, met de bedoeling dat de beoefening niet alleen op ons kussentje blijft, maar ook door kan groeien in ons dagelijkse leven.

Lees verder

De vier brahmavihara’s in het dagelijks leven

Ter afsluiting van de serie over de vier brahmavihara’s (liefdevolle vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid) een artikel over hoe we deze vier eigenschappen van het hart kunnen inzetten in het dagelijks leven. Ik raad je aan de andere vier artikelen in deze serie eerst te lezen, omdat de informatie in die artikelen hier bekend wordt verondersteld.

De brahmavihara’s zijn geen abstracte meditatieoefening die we af en toe eens toepassen in formele meditatie, integendeel, ze horen ook thuis in ons dagelijks leven en onze dagelijkse activiteiten.


De eerste meditatie-instructie gegeven aan een kind dat opgroeit in een Thaise boeddhistische familie
richt zich meestal op de beoefening van metta.
De ouders leren het kind om gedachten van goede wil
– een wens voor geluk –
naar alle levende wezens te verspreiden, elke nacht voor het slapen gaan.”

~ Thanissaro Bhikkhu (Amerikaans boeddhistische monnik)

Lees verder

Gelijkmoedigheid

In mijn eerdere artikelen heb ik de eerste drie brahmavihara’s behandeld: liefdevolle vriendelijkheid, compassie en medevreugde. De vierde, en laatste, brahmavihara (of verheven gemoedstoestand) komt in dit artikel aan bod. De Pali-term is upekkha, wat in het Nederlands vaak vertaald wordt met gelijkmoedigheid. Gelijkmoedigheid is een staat van zijn waarbij we in balans zijn met de constante stroom van veranderende omstandigheden die we tegenkomen, zowel in onszelf als in de wereld.

Lees verder