Dalai Lama komt in september naar Nederland

PERSBERICHT
(overgenomen van: https://dalailama2018.nl/nl/pers/persberichten)

6 mei 2018

Dalai Lama bezoekt Nederland in september

Voor o.m. een boeddhistische les, publieke lezing en tweegesprek met Richard Gere in Rotterdam Ahoy. Bijzondere dialoog tijdens de opening tentoonstelling ‘Het leven van Boeddha, het pad naar nu’ in De Nieuwe Kerk Amsterdam.

De Dalai Lama (82), Nobelprijswinnaar voor de Vrede en geestelijk leider van de Tibetanen komt in september naar Nederland. Op 16 en 17 september geeft hij in Rotterdam Ahoy twee openbare lezingen. De eerste wordt ingeleid met een gesprek tussen de Dalai Lama en Richard Gere, acteur en voorzitter van International Campaign for Tibet (ICT). Dit in het kader van het dertigjarig jubileum van ICT.

Het bezoek van de Dalai Lama aan Nederland van 14 t/m 17 september staat in het teken van mededogen en waarom juist mededogen essentieel is in deze onrustige tijd. De Dalai Lama: ‘Het ontwikkelen van mededogen en begrip voor anderen, brengt datgene wat we allemaal zoeken: rust en geluk.’

De Dalai Lama komt naar Nederland op uitnodiging van De Nieuwe Kerk Amsterdam en Stichting Bezoek Dalai Lama. Deze stichting bestaat uit vertegenwoordigers van alle Tibetaans boeddhistische tradities in Nederland, de Tibet Support Groep en International Campaign for Tibet Europe. In 2014 was de Dalai Lama voor het laatst in Nederland. Paula de Wijs, voorzitter van de stichting: ‘Meer dan 10.000 mensen hebben toen zijn praktische en inspirerende woorden kunnen beluisteren. De Dalai Lama zegt: ‘My religion is kindness’ – en dat brengt hij in de praktijk.’

Programma
Programmaonderdelen tijdens het bezoek van de Dalai Lama, die op dit moment vaststaan zijn:

15 september
– De Nieuwe Kerk Amsterdam organiseert een bijzondere dialoog, waarbij de Dalai Lama in gesprek gaat met onder andere wetenschappers en jongeren over het thema Compassie en Techniek. Het is de openingsceremonie (op uitnodiging) van de tentoonstelling ‘Het leven van Boeddha, het pad naar nu’. Informatie over de tentoonstelling op www.nieuwekerk.nl.

16 september
– Ontmoeting met de Tibetaanse gemeenschap in de Benelux
– Openbare lezing door de Dalai Lama, ingeleid door een tweegesprek met Richard Gere en de Dalai Lama, in het kader van dertig jaar International Campaign for Tibet
– Lezing ‘De kracht van compassie in je dagelijks leven’ door Geshe Thupten Jinpa, voornaamste vertaler van de Dalai Lama en auteur van het boek ‘Compassie voor Beginners.’ Dit onderdeel wordt gehost door Richard Gere, de Dalai Lama is niet aanwezig.

17 september
– Boeddhistische les door de Dalai Lama over hoe mededogen te ontwikkelen; genaamd ‘Acht verzen voor het trainen van de geest in compassie.’

Het programma op 16 en 17 september vindt plaats in Rotterdam Ahoy.

Kaarten
Op zondag 6 mei 10.00 uur, start op www.dalailama2018.nl de kaartverkoop voor alle programmaonderdelen die op 16 en 17 september plaatsvinden, uitgezonderd de ontmoeting met de Tibetaanse gemeenschap. De opbrengst van de kaartverkoop wordt besteed aan het dekken van de kosten van dit bezoek. Wat eventueel overblijft gaat naar hulpprojecten voor Tibetanen, binnen en buiten Tibet.

Online studiegroep boeddhistische psychologie

Studiegroep boeddhistische psychologie; hoe werkt je geest eigenlijk?

Een studiegroep voor iedereen die geïnteresseerd is, om meer te leren over hoe de geest werkt. Wat gebeurt er precies wanneer we bijvoorbeeld iets voelen, reageren of denken? Vaak reageren we al, voordat we het door hebben.

Met deze studiegroep willen we onze reacties, emoties, gedachten en alles wat zich afspeelt in de geest, beter leren kennen. Een studiegroep om de boeddhistische psychologie, de Abhidhamma, praktisch te benaderen, zodat we onze ervaringen beter gaan begrijpen. We gaan de theorie gebruiken om te ontdekken wat er in het dagelijkse leven en in de meditatie precies gebeurt.

Hoe meer we oefenen met het herkennen van en kijken naar wat er allemaal in onze geest gebeurt, hoe meer ruimte we krijgen. Ruimte om emoties, gedachten en patronen los te laten. Ruimte om op een andere manier te reageren en om meer ontspannen door het leven te gaan.

Online bijeenkomst
De studiegroep wordt 1 keer per maand online gehouden en duurt een uur, van 19.30 tot 20.30 uur. Tijdens de bijeenkomst is er veel ruimte om ervaringen te delen, vragen te stellen en met elkaar theorie en praktijk te onderzoeken en ontdekken.

Voorbereiding en materiaal
Om jezelf op iedere bijeenkomst voor te bereiden, krijg je van tevoren te horen welk materiaal zal worden behandeld. We gebruiken het boek van Frits Koster, ‘Het web van wijsheid’, als basis voor de avonden. Het is handig als je dat hebt voordat de eerste avond start. Ander (digitaal) materiaal krijg je van ons. De verwachting is, dat je een uurtje per week nodig hebt aan voorbereiding, dus 4 uur per maand.

Data
De data van de bijeenkomsten voor dit seizoen zijn: 26 februari, 26 maart, 30 april, 28 mei en 25 juni van 19.30 tot 20.30 uur.

Kosten
We vragen een donatie (dana) voor het online platform waar we gebruik van maken. Er zijn verder geen kosten aan je deelname verbonden, behalve de aanschaf van het boek van Frits Koster.

Aanmelden
Om je aan te melden en voor meer informatie, kun je mailen naar helena@vipassana-meditatie.eu.

Bianca Vermeij
Helena Pauptit

Juiste inspanning

Juiste inspanning is een onderdeel van het achtvoudige pad, het pad dat leidt naar het einde van het lijden, zoals door de Boeddha beschreven in zijn eerste leerrede. In latere leerredes gaat de Boeddha uitvoeriger in op juiste inspanning. Lees verder