ONLINE STUDIEGROEP BOEDDHISTISCHE PSYCHOLOGIE

Op maandagavond 30 september 2019 gaat het 4e seizoen van de online studiegroep Boeddhistische psychologie (Abhidhamma) van start.

Een online studiegroep voor iedereen die meer wil leren over hoe de geest nu eigenlijk werkt. Je krijgt studiemateriaal en de online bijeenkomsten zijn 1 keer per maand en duren een uur. We bouwen voort op de vorige seizoenen, daarom is wat voorkennis wel nodig.

Ben je geïnteresseerd en heb je nog geen ervaring met de Abhidhamma, dan raden we je aan om als voorbereiding (een aantal hoofdstukken van) het boek “Het web van wijsheid” van Frits Koster door te lezen.

Voor meer informatie en aanmelden, kun je mailen naar helena@vipassana-meditatie.eu.

mudita – medevreugde

Mudita is een Pali-woord dat ‘medevreugde’ betekent.

Ons hart opent zich niet alleen door de kwaliteiten van metta en compassie te ontwikkelen, maar ook door de beoefening van deze derde brahmavihara (goddelijke verblijfplaats): medevreugde.

Mudita is de vreugde die voortkomt uit het succes, geluk, de voorspoed of vreugde van anderen.We ervaren allemaal regelmatig medevreugde in ons leven. Is het je bijvoorbeeld wel eens opgevallen hoe je hart zich opent als je een kind van blijheid in het rond ziet dansen of als twee geliefden elkaar in de armen vallen op Schiphol? Is het je wel eens opgevallen dat als mensen blij zijn, de trekken in hun gezicht veranderen en dat ze beginnen te stralen van vreugde?

Lees verder

Wijsheid en compassie


Er wordt wel eens gezegd dat wijsheid (pañña in de taal Pali) en compassie (karuna) twee vleugels van dezelfde vogel zijn. Beide vleugels hebben we nodig om goed te kunnen vliegen, oftewel om vooruit te komen op ons pad.

Wijsheid betekent inzicht, een helder zien van de dingen zoals ze zijn, terwijl compassie de bereidheid is om je, vanuit mildheid en vriendelijkheid, te openen voor je eigen lijden en het lijden van andere wezens. Lees verder