Riët Aarsse

In 2010 volgde ik een introductiecursus vipassana-meditatie bij Jotika Hermsen. Deze vorm van mediteren was een soort thuiskomen, en sindsdien heb ik vele retraites gevolgd bij leraren in het Oosten en het Westen (in o.a. Birma, Thailand, Nederland en de VS).

De lessen van de Boeddha fascineren me en om me verder te verdiepen ben ik veel in Myanmar (Birma) om te mediteren en boeddhistische psychologie (abhidhamma) te studeren bij o.a. Sayadaw U Nandamala. Mijn eigen beoefening is steeds breder aan het worden, het gaat om het oefenen van gedrag dat leidt tot kalmte (dana en sila), en om het oefenen van de geest door te mediteren (bhavana). Ik beoefen vooral metta (vriendelijkheidsmeditatie, een vorm van concentratiemeditatie) en vipassana (inzichtmeditatie).

Het mediteren kan rust brengen als het leven druk en veeleisend is. Maar met vipassana leren we ook ‘anders zien’. We ontwikkelen wijsheid, blijdschap en innerlijke vrijheid. Dit is een levenslang proces en ik vind het prachtig om iets van de schoonheid van de lessen van de Boeddha en de meditatie-ervaring te kunnen delen in groepen en tijdens meditatiedagen en korte retraites.