Riët Aarsse

In 2010 volgde ik een introductiecursus vipassana-meditatie bij Jotika Hermsen. Na een lange spirituele zoektocht was deze vorm van mediteren een soort thuiskomen en sindsdien heb ik vele retraites gevolgd bij leraren in het Oosten en het Westen.

De lessen van de Boeddha (Dhamma) fascineren me en ik wijd me volledig aan studie en beoefening. Mijn eigen beoefening is steeds breder en dieper aan het worden. Ik beoefen vooral vipassana (inzichtmeditatie), metta (vriendelijkheid) en Insight Dialogue, een interactieve manier van inzichtmeditatie. Mijn studie speelt zich online af bij westerse leraren en ik ben regelmatig in Azië voor de studie van Dhamma en Boeddhistische psychologie bij o.a. Sayadaw U Nandamala. Als psycholoog zie ik het als een uitdaging om de wijsheden uit de boeddhistische psychologie te begrijpen en te vertalen naar onze westerse wereld.

Het mediteren kan rust brengen als het leven druk en veeleisend is. Maar met vipassana leren we ook ‘anders zien’. We ontwikkelen wijsheid, blijdschap en innerlijke vrijheid. Dit is een levenslang proces en ik vind het prachtig om iets van de schoonheid van de lessen van de Boeddha en de meditatie-ervaring te kunnen delen in groepen en tijdens meditatiedagen en korte retraites.