Meditatiedagen

Regelmatig organiseren wij een meditatiedag of themadag in Haarlem. Van 10.00 tot 16.30 uur op een zaterdag of een zondag is er dan in de drukke stad een stilteplek.
De introductiecursus heeft als afsluiting een dagdeel meditatie. Dit dagdeel staat open voor mediterenden die weleens wat langer willen mediteren. Het dagdeel is van 10-14 uur.

Tijdens een meditatiedag mediteer je wat langer achter elkaar, daardoor verdiep je het inzicht in jezelf en zuiver je je geest. Je ontwikkelt opmerkzaamheid en een vriendelijke houding naar jezelf en anderen.

Sommige meditatiedagen hebben een thema.
Op die dag is er speciale aandacht voor bijvoorbeeld metta-meditatie. Metta is een vorm van Samatha, ofwel concentratie-meditatie. Metta wordt naar het Engels vertaald als ‘loving kindness’ en naar het Nederlands als ‘liefdevolle vriendelijkheid’.
Het is een vorm van meditatie die veel naast Vipassana gebruikt wordt, om een vriendelijke houding te cultiveren, naar jezelf en anderen.

Door veel mensen wordt het als een verrijking ervaren om een dag samen mediterend door te brengen. Het is een goed begin voor iedereen die eens wat langer wil mediteren; om je meditatie te verdiepen of bijvoorbeeld als voorbereiding op een retraite.
Vipassana Haarlem - MeditatiedagTijdens een meditatiedag worden zit- en loopmeditatie afgewisseld door vriendelijkheidsmeditatie (metta) en soms bodyscan. Ook de lunch wordt in stilte gebruikt.

Ervaring met mindfulness of het gevolgd hebben van een introductiecursus inzichtmeditatie is een voorwaarde voor deelname aan een meditatiedag.

Informatie over data en kosten zie de agenda.
Om je aan te melden kun je het aanmeldformulier invullen.

 

Als je op tijd bent bij de
poortjes van de zintuigen,
kun je de hele sliert die opkomt
tegenhouden

Jotika Hermsen