Introductiecursus inzichtmeditatie

 

Wat is vipassana- of inzichtmeditatie?

In een introductiecursus inzichtmeditatie maak je kennis met het trainen van de geest waarbij het ontwikkelen van opmerkzaamheid centraal staat. Opmerkzaamheid is het opbouwen van een helder, stabiel gewaar zijn zonder oordeel. Opmerkzaamheid brengt inzicht, kalmte en helderheid in de stress van het dagelijkse leven. Het is een spiritueel pad waarbij hindernissen omgevormd worden en tegelijkertijd wijsheid en mededogen zich ontwikkelen. Opmerkzaamheid of mindfulness is gewaar zijn zonder oordeel, het kent geen verzet en houdt nergens aan vast.

Eerw. Sujiva noemt de kenmerken van opmerkzaamheid: helderheid, zachtheid en vredigheid. Door simpel gewaar te zijn leren we die gewoontepatronen die leiden naar stress en lijden los te laten. De beoefening, het doen, staat centraal. Het is als ervaringsleren of als leren fietsen. Opmerkzaamheid groeit door de beoefening. Het dagelijks oefenen helpt om de vreugde te leren kennen van het niet-reactief gewaar zijn.

 

Wat houdt de introductiecursus inzichtmeditatie in?

De introductiecursus is een kennismaking met vipassana-meditatie. De cursus kent een opbouw, de lessen volgen elkaar op als bouwstenen. Het is daarom belangrijk zo veel mogelijk aanwezig te zijn bij de avonden. Vipassana Haarlem - inzichtmeditatie

Voorbeelden van aspecten die aanbod komen zijn opmerkzaamheid op het lichaam, inclusief de beweging van de buikwand veroorzaakt door de adem, op gevoelens, op gedachten en het bewustzijn en op andere objecten van de geest. Oftewel: één object tegelijkertijd, op tijd, de hele tijd.

Tijdens de introductiecursus inzichtmeditatie staan we ook stil bij de hindernissen die kunnen opkomen tijdens de meditatie en ook bij de heilzame krachten die met en door vipassana-meditatie ontwikkeld worden. Daarnaast komt vriendelijkheidsmeditatie (mettameditatie) aan bod en andere onderwerpen aan bod. De uitnodiging is om regelmatig thuis te oefenen.

 

Praktische informatie introductiecursus inzichtmeditatie

De introductiecursus wordt een of twee keer per jaar gegeven. Informatie over data en kosten zie de agenda.
Om je aan te melden kun je het aanmeldformulier invullen.

Ook andere vipassana-centra in de regio of online bieden introductiecursussen inzichtmeditatie aan: klik hier. Of raadpleeg Startpagina Vipassana.