Insight Dialogue

Insight DialogueInsight Dialogue is gebaseerd op de vier edele waarheden, geformuleerd door de Boeddha. De eerste waarheid is dat lijden verweven is met dit leven. Lijden heeft biologische en persoonlijke componenten, maar ook interpersoonlijke: je kunt bijvoorbeeld niet zijn bij mensen van wie je houdt, je moet iets met mensen die je op de zenuwen werken, er zijn onvervulde verlangens. Interpersoonlijk lijden is een belangrijk aspect van al het lijden. Het verlangen naar bevrediging in relaties, het verlangen om door anderen gezien en bewonderd te worden, of juist om je te verschuilen — het zijn allemaal oorzaken van lijden.

Het goede nieuws is: we kunnen ons van dit lijden bevrijden. Zoals vipassana-meditatie ons leert de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn, zo biedt Insight Dialogue ons de mogelijkheid om zicht te krijgen op de obstakels in onze relaties met anderen — door te mediteren in dialoog. [bron: www.metta.org]

Gregory Kramer heeft Insight Dialogue ontwikkeld en onderricht sinds 1995 deze methode via retraites. Insight Dialogue is gebaseerd op de Satipatthana-sutta.

Zelf zegt Gregory Kramer:

‘A new understanding of the Dhamma has unfolded from my search to apply the Buddha’s teachings as honestly as possible to both meditation and human relationships. A path toward interpersonal ease and awakening has emerged.’

Insight Dialogue staat in het teken van het oefenen van de volgende zes richtlijnen: pauzeren, ontspannen, openen, afstemmen op verandering, aandachtig luisteren en waarachtig spreken.

Lees nog meer over Insight Dialogue op de website van de SIM (Stichting Inzichts Meditatie).


  • Lees hier een verslag van een Insight Dialogue-retraite (pagina 12 en 13 van het PDF-document).

  • In onderstaand filmpje (5:13 min) vertelt Gregory Kramer over het nut van deze methode, de ‘missing link’ tussen individuele stiltemeditatie en het dagelijks leven met anderen.