Doorlopende groep

 

Voor wie is de doorlopende groep en waarom samen mediteren?

De doorlopende groep is een meditatiegroep voor mensen met ervaring met vipassana-meditatie (inzichtmeditatie), bijvoorbeeld na een introductiecursus of stiltedag gevolgd te hebben, en voor mensen die een mindfulnesscursus hebben gevolgd.

Samen mediteren op regelmatige basis kan de continuïteit van je beoefening ondersteunen en bijdragen aan verdieping ervan. Het kan helpen om de meditatie in je dagelijks leven te integreren.

 

Hoe zijn de doorlopende groep-avonden georganiseerd?

Een keer per 14 dagen is er een begeleide bijeenkomst o.l.v. Anneke Breedveld en/of Bianca Vermeij. De avond bestaat uit een (korte) introductie, afwisselend zit- en loopmeditatie en eindigt met nabespreken met daarbij de mogelijkheid om vragen te stellen. Sommige avonden wordt ook metta-meditatie gegeven of een korte dhamma-talk gegeven.

Een keer per 14 dagen is er een onbegeleide bijeenkomst. Op deze avonden bieden we een deel van de avond, door middel van een audio-opname, een dhammatalk van een bekende (of minder bekende) meditatieleraar uit de traditie van inzichtmeditatie. De audio-opname kan ook een begeleide metta- of compassie-meditatie o.i.d. zijn.
Op de onbegeleide avonden kan eigenlijk alles wat kan helpen of stimuleren op het pad van inzichtmeditatie aan de orde komen; de deelnemers kunnen hierbij ook hun wensen kenbaar maken. Verder is er natuurlijk voldoende tijd voor afwisselend zit- en loopmeditatie. Op deze avonden is er ook ruimte om (kort) na te bespreken.

Tijdens de meditatieavonden kunnen soms ook vormen van kalmtemeditatie (samatha) worden beoefend. Uitgangspunt is echter dat samatha altijd in dienst staat van het doel van inzichtmeditatie, namelijk innerlijke vrijheid of verlichting.

 

Praktische informatie doorlopende groep: dag, tijden, kosten

De doorlopende groep komt elke week op woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur bij elkaar. Je schrijft je in voor een vaste periode, meestal een half jaar, maar je bent vanzelfsprekend niet verplicht iedere keer aanwezig te zijn.
De kosten bedragen per avond € 4 (je betaalt echter per periode). In dit bedrag zitten de kosten voor huur van de ruimte, reiskosten van de begeleiders en een klein stukje organisatiekosten.

De begeleiders geven de begeleide avonden op dana-basis. Dana betekent vrijgevigheid. Aan het eind van iedere begeleide bijeenkomst is er mogelijkheid tot het geven van een vrijwillige gift. Er is dan een dana-schaal aanwezig. Klik hier voor verdere uitleg over dana.

Kijk in de agenda voor de data van de lopende of aankomende periode. In de agenda staan ook de begeleide en onbegeleide meditatieavonden benoemd.

De meditatieruimte is voorzien van meditatiekussens en -bankjes. Het is handig om ruim zittende kleding te dragen.

Tijdens schoolvakanties en op feestdagen is er geen doorlopende groep.

Informatie over data en kosten zie de agenda.
Om je aan te melden kun je het aanmeldformulier invullen.