Online studiegroep Boeddhistische psychologie: Satipatthana

De online studiegroep Boeddhistische psychologie begint vanaf januari 2021 met een nieuw onderwerp. We gaan de Satipatthana-sutta onderzoeken, vanuit de Boeddhistische psychologie.

In de Satipatthana-sutta, noemt de Boeddha vier fundamenten van opmerkzaamheid, en hoe we op deze gebieden kunnen oefenen, zodat opmerkzaamheid en inzicht kunnen groeien. Hoe kijkt de Boeddhistische psychologie hiernaar, waar zijn de verbindingen?

We gaan hiermee aan de slag met behulp van literatuur, dhammatalks en oefeningen, met de bedoeling dat de beoefening niet alleen op ons kussentje blijft, maar ook door kan groeien in ons dagelijkse leven.

Je krijgt bij aanmelding studiemateriaal en oefeningen gemaild, welke je voor de bijeenkomst kunt doornemen en oefenen. De online bijeenkomsten zijn 1 keer per maand en duren een uur. Het uur is opgebouwd uit eerst een inleiding, die steeds door een andere spreker wordt gegeven. Voor aankomend seizoen zijn dat Jotika Hermsen, zr. Vimalanani, Simin Abhravesh, zr. Agganyani, Joost van den Heuvel Rijnders, Frits Koster, Nina van Gorkom, Riët Aarsse en Arjan Schrier. Het tweede deel van de bijeenkomst is er mogelijkheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

Hier en daar bouwen we voort op vorige seizoenen van de studiegroep, daarom is wat voorkennis wel nodig. Ben je geïnteresseerd en heb je nog geen ervaring met de Boeddhistische psychologie (Abhidhamma), dan raden we je aan om wat literatuur ter voorbereiding door te nemen, bijvoorbeeld een aantal hoofdstukken uit het boek “Web van wijsheid” van Frits Koster. Wanneer je je aanmeldt, kunnen we je verdere informatie hierover geven.

Voor meer informatie en aanmelden, kun je mailen naar helena@vipassana-meditatie.eu.

Bianca Vermeij
Helena Pauptit