Enkele van de meest populaire meditatietradities binnen het Theravada-boeddhisme

In de hernieuwde belangstelling voor meditatie in Birma, Thailand en Sri Lanka in de eerste helft van de 20e eeuw, waarbij vooral ook de toegankelijkheid van meditatie voor leken sterk toenam, speelde de door de Birmese monnik U Narada (1868-1955) ontwikkelde maar met name door Mahasi Sayadaw (1904-1982) gepopulariseerde methode van vipassana-meditatie, een belangrijke rol. In de tweede helft van de 20e eeuw verspreidde deze methode zich dankzij Mahasi Sayadaw uit over Zuid- en Zuidoost-Azië en naar het Westen. Veel bekende ‘senior’ westerse vipassana-leraren, zoals Joseph Goldstein, Jack Kornfield en Sharon Salzberg, hebben gemediteerd bij Mahasi Sayadaw en zijn leerling Sayadaw U Pandita (1921-2016); zij kwamen terug om meditatieles te geven en meditatiecentra op te zetten.[1] In Nederland wordt de Mahasi-methode sinds de jaren zeventig door een toenemend aantal vipassana-leraren onderwezen.

Nadat de Mahasi-methode al enige tijd opgeld deed, kwam de door S.N. Goenka (1924-2013), een leerling van de Birmese meditatieleraar U Ba Khin (1899-1971), gebruikte vorm van vipassana-meditatie tot grote bloei en is nu wellicht wereldwijd de meest beoefende vipassana-methode. Een methode die in recente jaren een toenemend aantal beoefenaars kent, is die van de Birmese monnik Pa Auk Sayadaw (1934).[2]

De methoden van S.N. Goenka en Pa Auk Sayadaw zijn vormen van vipassana-meditatie die nogal specifiek zijn en wij onderwijzen deze bij Vipassana Haarlem niet.

Als laatste vermelden we hier de Thaise ‘woudtraditie’, met een aantal zeer invloedrijke meditatieleraren: Ajahn Mun (1870-1949), Ajahn Chah (1918-1992), Ajahn Maha Boowa (1913-2011), Ajahn Sumedho (1934, de meest ‘senior’ westerse vertegenwoordiger van deze traditie) enz. Qua meditatiemethode is deze traditie van vipassana-meditatie niet heel uitgesproken of specifiek.

Er zijn nog veel meer gerespecteerde en invloedrijke leraren en tradities, zie hiervoor de pagina ‘Vipassana movement‘ van Wikipedia.

Terug naar de pagina ‘Welke lijn van meditatie volgen wij’.

 

[1] Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Vipassana_movement.

[2] De drie meditatietradities van Mahasi Sayadaw, S.N. Goenka en Pa Auk Sayadaw worden vergeleken in: Bhikkhu Anālayo (n.d.) The Dynamics of Theravāda Insight Meditation, Centre for Buddhist Studies, University of Hamburg.